NOVO!

Knjiga USPEŠEN ODPOKLIC - PRIROČNIK O UČENJU ZANESLJIVEGA ODPOKLICA

Pri založbi Narava je izšla knjiga Pippe Mattinson Uspešen odpoklic v prevodu Karmen Zahariaš.

Pippa Mattinson je diplomirana zoologinja, ki jo posebej zanima vedenje psov. Pse šola že dobra tri desetletja in je avtorica več poljudnih knjig o šolanju psov. Je ustanoviteljica britanskega državnega programa večstopenjskega šolanja lovskih psov in vodja dobrodelne organizacije The Gundog Trust. Ob vsem tem je tudi vneta blogerka, ki s svojimi članki in knjigami pomaga ljudem graditi dobre odnose s psi.

Veliko je skrbnikov, ki težko obvladujejo svoje pse, in večina tistih, ki potrebujejo pomoč, ima eno preprosto, a res veliko težavo – ne morejo jih priklicati. Ker je dober odpoklic nujna in najpomembnejša, za psa pa včasih celo življenjsko pomembna »vaja«, se moramo učenja lotiti resno, premišljeno in tako, da bo uspešno.

V knjigi Uspešen odpoklic Pippa Mattinson predstavi sodobno in učinkovito, do psov in skrbnikov prijazno metodo učenja psov z nagrajevanjem. Podrobno opiše postopek, ki skrbnike psov korak za korakom pripelje do učinkovitega in trajnega odpoklica psov v različnih situacijah, okoljih in ob različnih motnjah. Vendar je Uspešen odpoklic veliko več kot le knjiga o učenju odpoklica. Je izčrpen priročnik in vodič skozi vedenje in šolanje psov, ki bo prišel prav tako skrbnikom družinskih psov kot tistim, ki urijo pse za različne kinološke discipline ali posebne naloge. Knjiga je namenjena učenju psov vseh vrst in starosti – mlajših in starejših mladičev, odraslih psov, ki lahko svoj odpoklic vselej še izboljšajo, pa tudi psov, ki so navajeni uhajati, ali tistih, ki se na prostem izmikajo prijemu.

Knjiga ima tri dele. V prvem z naslovom Priprave avtorica bralcu najprej odstre vpogled v pasje razmišljanje in natančno razloži, zakaj se psi vedejo tako, kot se, zelo poljudno in razumljivo pa tudi pojasni najpomembnejša načela in zakonitosti učenja ter hkrati opozori na pasti, ki učenje ovirajo.

Drugi del ima naslov Učenje odpoklica. V tem delu Pippa Mattinson korak za korakom vodi skrbnike psov skozi program učenja odpoklica. Vaje, ki si v programu sledijo, so opisane zelo podrobno in razumljivo. Poseben poudarek namenja avtorica posploševanju oz. utrjevanju odpoklica. Pojasni, kaj je utrjevanje in kako zelo pomemben del vsakega učenja je, ter natančno opiše vaje, s katerimi že naučeno še utrjujemo v različnih okoljih in ob različnih motnjah.

V tretjem delu, poimenovanem Reševanje težav, najdemo podrobne napotke, kako naj ravnamo s psi, ki že imajo z odpoklicem manjše ali večje težave. Odkrijemo lahko, zakaj smo v preteklosti zašli v težave, in se naučimo, kako se izognemo ponavljanju enakih napak. Predstavljenih je tudi nekaj aktivnosti, s katerimi bomo utrdili odnos s psom in tako pospešili učenje, hkrati pa psu in sebi popestrili skupno življenje.